O Cebreiro

20130328-163105.jpg

Tänään oli vuorossa neljä tuntia nousua. Lähdin Vega de Valcarcesta vasta lähempänä puolta yhdeksää, ei tainnut alitajuisesti nousu oikein houkutella.

Palvelut parantuvat caminolla jatkuvasti, tänäänkin olisi halutessaan voinut pysähtyä monta kertaa maitokahville tai kaakaolle. Juon täällä yleensä kuumaan maitoon tehtyä kaakaota, Colacaoa.

Varsinainen nousu alkaa Herreirasin jälkeen. La Fabassa pidin taukoa baarissa. Laskin sisälle harmaan märän kissan, joka heti sisään päästyään aloitti kauhean mouruamisen. La Faban jälkeen on hieman tasaisempaa, sitten noustaan seuraavaan kylään, jossa majoitusta tarjoaa Albergue Escuela on aika uudennäköisessä rakennuksessa.

Maakuntien rajalta on vielä matkaa Cebreiroon, mutta lopulta olen täällä, ylhäällä kivistä tehdyssä kylässä (kuvassa), jossa on paljon peregrinoja ja vielä enemmän turisteja. Tietääkseni ajatus uusista camino-vaelluksista on syntynyt täällä 1960-luvulla paikallisen papin mielessä. Alkujaanhan caminon historia liittyy keskiaikaan, jolloin Espanjan arabivaltaa alettiin ajaa alas. Ja sitä ennen aikaan ennen kristinuskoa, jolloin täällä on kuljettu linnunradan alla kohti länttä ja merta.

Kirkoissa, tauluissa ja patsaissa Pyhä Jaakko eli Santiago on joskus Matamoros-hahmossa eli maurien tappajana. Ehkä siksi täällä ei juuri ne muita kuin länsimaisia, valkoihoisia vaeltajia. Olen nähnyt caminolla yhden mustan ihmisen ja tavannut joskus – hyvin harvoin – joitakin vaeltajia Latinalaista Amerikasta. Aasiasta saapuu muutamia vaeltajia rikkaista maista: Japanista ja ihmeen paljon Koreasta.

20130328-201609.jpg

Illalla kiirastorstain messun jälkeen tultiin kaikki samaan baariin, myös pappi ruskeassa fransiskaanimunkin kaavussa. Tämä on aika pieni kylä.

Advertisement

10 thoughts on “O Cebreiro

 1. Onnittelut O Cebreiron valloittajalle! Miltä vuorelle kiipeäminen tuntui verrattuna aiempiin kertoihin? Tänäänkin taisi sataa, kuvan kulkijoiden varustuksesta päätellen. Miten hyvin olet saanut kuivatettua vaatteet? Lopuksi vielä kissamainen pusku ja mauuu täältä pakkaskuivasta ja aurinkoisesta Suomesta! Lumet haihtuvat ja kadut paljastuvat nopeaa vauhtia.

  • Täällä ei voisi kävellä, jos olisi sokerista.
   Lähes joka päivä tulee vettä jossakin muodossa, yleensä vain mukavana pikkutihkuna.

   Majapaikoista lämmitys on milloin mitäkin. Eilen Vega de Valcarcessa kirjoitin kaasulämmittimestä, no siihen löytyi kaasupullo ja majapaikan omistaja apulaisineen raahasi lämmittimen makuusaliin. Siellä se haisi kaasulla, mutta hohkasi oikein hyvin lämpöä. Muuten kivitaloa lämmitettiin takalla ja yhdellä siirrettävällä sähköpatterilla.

   Illalla yhdeksän aikaan kaasulämmitin vietiin pois – jostain syystä – , joten tiesin, että tulee kylmä yö. Keräsin tyhjistä sängyistä tyynyjä ja huopia. Tyynyillä eristin itseni talvikosteasta kiviseinästä sängyn vieressä ja huovat pistelin päälle. Ihan hyvät unet sain. Kenkiä kuivattelin koko illan takan vieressä.

 2. Kun nyt on kevät ja vettä riittää, etkä enää katso kelloakaan, pysähdytkö joskus uurtamaan puroja? Täällä alkaa olla purokelit hienoimmillaan..

 3. Kiitos että laitoit linkin, alan nyt seuraamaan tämänkertaista caminoasi ihan reaaliajassa! Hyvää pääsiäistä, ja kävelyä!

  • Kiitos Kaarina. Olen nyt Triacastelassa pitämässä taukoa. Vaikka vettä on tullut, olen onnekseni kestänyt kuivana, joten mieli on hyvä. Äsken näin vaeltajan, joka kulkee sateenvarjon kanssa. Luulen, että hän on näissä tuulissa ja sateissa loppupäivästä aika märkä.

 4. Hei Tuula, tänään oli ensin kaksi tuntia kuivaa ja sitten satoi kolme tuntia. Camino kulkee osittain pieniä hiekkapohjaisia kyläteitä, joten juu, en voinut vastustaa purojen tekoja. Porkat onkin hyvä apuväline tässä tärkeässä hommassa 🙂

 5. Täällä paistaa aurinko, mutta aamusta oli -8 astetta. Terassilla voi jo istua kahvittelemassa. Purojen teko kuullostaa lapselliselta puuhalta.. Eli aikas ihanalta. Hyvä, ettet ole sokeria. Muutenhan sua ei voisi odottaa takaisin. Hyvää kävelyä taas.

 6. Heippa Anitta, tänään just ajattelin Triacastelassa, miten huhtikuun alussa 2007 täällä oli lämmin ja tuossakin majapaikan terassilla istuttiin aurinkoa ottamassa. Nyt täällä ei istuta terassilla. Olen baarissa fleece-takki päällä ja huivi kaulassa juomassa teetä, että lämpenisi päivän jälkeen. Mulla on matkalukemisena Carol Shieldsin kirja, tunnetko kirjailijan?

 7. Carol Shieldsin nimen olen kuullut, mutta en ole lukenut kirjoja. Katsoin juuri Portugalin huonosta taloudellisesta tilanteesta kertovan dokkarin. Näkyykö Espanjassa jotenkin se, että ihmisillä menee huonosti? Heräsin juuri toisilta päiväunilta ja onpas raikkaat ajatukset. Toivottavasti siellä lämpenee. No ainakin pysyt lämpimänä, kun kävelet ja kuivattelet sitten päivän mittaan kastuneet vetimet.

 8. Hola Anitta, espanjaksi en juuri pysty ajatuksia vaihtamaan, mutta englanniksi on tullut puhuttua aika paljon Euroopan taloudesta. Keskieurooppalaiset puhuvat siitä, miten paljon heillä näkyvät nyt italialaiset ja espanjalaiset työnhakijat.

  Mä en tiennyt, että 60-luvulla hollantilaiset hakivat Espanjasta työvoimaa ja että ”puolet Hollannin taloista” on espanjalaisten rakentamia. Kun nyt tulee uusi aalto espanjalaisia, heillä on entuudestaan hyvä maine työmarkkinoilla.

  Mun vaatteet on kuivat viidessä minuutissa, ihmemateriaaleja. Jee! Kengät on toinen juttu, niitä pitää kuivattelin tunkemalla sanomalehteä sisään jne.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s