St Jean Pied de Port

image

 

Lähdin Helsingistä 16.05 ja saavuin illalla Bilbaoon. Pil Pil -hostellissa nukutun yön jälkeen matka jatkui. Samassa hostellissa on toisessa porraskäytävässä pyhiinvaeltajien albergue, onhan Bilbao Camino Norte -reitin varrella.
Bilbaosta  on bussiyhteydet Bayonneen, josta lähtee juna St Jean Pied de Port -kylään, josta suunnittelin aloittavani caminon. Jo lentokentältä olisi päässyt kohti Ranskaa. Bussifirmat Lurraldebus ja Pesa menevät kentältä San Sebastian / Donostiaan. Hinta näytti olevan 16.85.
No Bilbaon linja-autoasemalta (Termibus) lähdetään myös ensin San Sebastian / Donostiaan, jossa bussivaihto. Hinta on Bayoneen asti 14.55 Alsa-bussilla. Espanjalaiseen tapaan kaukobussin lippu ostetaan etukäteen asemalta. Jokaisella bussifirmalla on oma luukkunsa, jossa lippuja myydään.
Tapasin ensimmäisiä caminolaisia. Englantilaispariskunta oli palaamassa kotiin jalkavaivojen takia. He kertoivat, että viikko sitten vuorilla satoi niin paljon lunta, että kävelijät ohjattiin maantielle. Harmi.
Bussi tarjosi maksuttoman netin, joten katselin vähän St Jean Pied de Portin majapaikkoja. Kunnallinen majapaikka Albergue Accueil Pelerin (Rue de la la Citadelle 55) majoittaa 32 henkeä, yö maksaa 10 euroa, hintaan sisältyy aamiainen, jonka tarjoilu alkaa 6.30.
Jatkan vielä matkainformaation jakamista. Bayonnesta juna St Jean Pied de Portiin maksaa 10,10. Junassa tunnistaa helposti muut peregrinot, joten laumaantumista alkoi jo tapahtua. Bäää-bäää, omien joukossa.
Ensin kannattaa käydä camino-toimistossa (kuva) samalla kadulla numerossa 39. Paikan nimi on Amies du Chemin de Saint Jacques. Siellä minua, irlantilaista Amelieta ja korealaista Joonaa neuvoi ystävällinen Geneviene. Camino vuorten yli ehdottomasti suljettu. Kukaan ei saa mennä sinne, vaan meidän on kuljettava Valcarlosin kautta, osittain maantien reunaa. Se tulee olemaan jaloille rankkaa, mutta tätä on camino.

Advertisement

11 thoughts on “St Jean Pied de Port

 1. Siunattua matkaa! Olen kuullut myös paljosta lumesta sielläpäin ja katsonut netistä tietoja. Onpahan erilainen vaellus nyt – nimenomaan talvivaellus!

  • Hei Pappilanmummo, kiitos toivotuksista ja hyvää matkaa sinullekin. Ryhmän kanssa on varmasti erilaista vaeltaa. Onko teillä yhteisiä ”harjoituksia” ennen lähtöä?

   • Ei ole yhteistyä tapaamista ennen matkaa, mutta monet tunnemme jo toisemme entuudestaa, ovat kollegoja ja osa vaelluskumppaneitakin viime vuodelta Italiassa.

 2. Lähden 20.4.2016 vaellukselle. Lennän LIssaboniin, sieltä junalla ryhmän kanssa perjantaina 22.4. Portoon, jossa ryhmän kanssa Santiago de Compostelaan, jossa olemme kai toinen tai kolmas toukokuuta. Taas erilainen vaellus tulossa.

 3. Buen Camino! Voi kun pääsis taas caminolle. Näillä näkymillä lähtö on vuoden päästä, mitenhän sen kertoisi kotona, onneksi on vielä aikaa, eikä poissaolo ole kuin enintään pari kuukautta.

 4. Oi kuinka jännittävää! Minä olen täällä jo aivan täpinöissäni, harmi että viime hetken flunssa yrittää päälle. Koitan pysyä paikallani ja hätyyttää nuhaa kauemmas. Toivottavasti saat päivitettyä blogia, niin pääsen kurkkimaan matkaasi edellämme. Buen Camino!

  • Ihan kohta olet täällä! Buen Camino. Jos sulle tulee mieleen jotain kysyttävää, voimme Pappilanmummon ja Peregrinoheikin kanssa koettaa keksiä vastauksia. Blogistasi voi kyllä lukea, että olet todella hyvin valmistautunut caminolle!

 5. Terveisiä Valcarlosin laaksoreitiltä. Laaksossa ei ole lumesta tietoakaan. Itse asiassa jo kahdeksalta aamulla aurinko paistoi niin, että otin kuoritakin pois. Yhdeksältä vähensin vielä yhden kerroksen ja nyt kävelen puolihihaisessa bambupaidassa ja fleecessä. Tekisi mieli heittää fleecetakkikin pois, mutta pelkässä ”t-paidassa” kulkeminen voi olla liioittelua. Lämmintä siis on eikä sada – ei lunta, ei rakeita eikä vettä.

  • Onpa jännän erilainen tuo laaksoreitti kuin vuoren ylitys tähän aikaan vuodesta.

   • Kävelin loppupäivän bambu-t-paidassa. Loppumatkasta kun nousimme lumirajan yläpuolelle, edelläni kulki korealainen sortseissa. Mulle ei tullut kylmä, ei kai hänellekään. Lämmintä oli 15 astetta auringossa.

    Täällä Roncesvallesin modernissa alberguessa wi-fi toimii paikoitellen, nyt istun kenkähuonetta vastapäätä käytävällä – ja tässä netti toimii, mutta ei toimi ns nettihuoneessa. Hassua.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s