Camino de Santiago -matkakertomuksia

Kun haet tietoa verkosta, reitin nimi on

espanjaksi Camino de Santiago
englanniksi Way of St James
saksaksi Jakobsweg
ranskaksi Chemin de St-Jacques
galiciaksi O Camiño de Santiago

Reitti, jonka useimmat valitsevat, on nimeltään Camino Francés. Tavallista on lähteä Ranskan puolelta Saint-Jean-Pied-de-Portin kaupungista tai Espanjan puolelta Roncesvallesista.

Suomalaisten matkakertomuksia caminolta:

Koska minusta on mukavaa lukea muiden vaelluskertomuksia, kokosin niitä listaksi. Kaikki nämä suomalaisten matkakertomukset ovat Camino Francés -reitiltä.

Kari Leppälän ja Maija Sarasteen camino, syksy 1999
Matkan muistot Pamplonasta Santiago de Compostelaan on tallennettu verkkoon ladattavassa pdf-muodossa. Kari Leppälä ja Maija Saraste tapasivat caminollaan 18.924.10.1999 monia kiinnostavia ihmisiä ja maistelivat kaikkea empanadasta pulpoon.
http://kotisivu.dnainternet.net/b001karil49/Santiago%20de%20Compostela.htm

Espanja – Kävellen Santiagoon (Tuokioita elämästäni -blogi), pääsiäinen 2000
Lähtö Sarriasta pääsiäisenä 2000. Kirjoittaja kertoo ”koskaan en ole lähtenyt kahden viikon matkalle yhtä kevein eväin.”
http://obenhaut.wordpress.com/maat-joissa-ole-kaynyt/espanja-kavellen-santiagoon/

Päiväkirja Camino de Santiago, elokuu 2001
Eloisa kertomus vaelluksesta elokuussa 2001. Lähtö Sarriasta, päämääränä Santiago de Compostela.
Päiväkirjassa on kivasti mukana varustelista, sanastoa ja plus–miinus-lista:
http://matkapaivakirja.wordpress.com/paivakirja-camino-de-santiago-2001/

Äidin ja tyttären ensimmäinen camino, elokuu 2001
Matka Burgosista alkaa näin ”Täytämme vaadittavat (espanjankieliset) kohdat A4-paperille ja saamme credencialit ja niihin ensimmäisen leiman. Opimme espanjaa: firma tarkoittaa allekirjoitusta.” Kuvakertomus ensimmäisestä linkistä, toisesta linkistä löytyy päiväkirjamuistiinpanoja.
http://koti.mbnet.fi/edith/santiago1.htm
http://koti.mbnet.fi/edith/camino_01.html

Pyhiinvaellus on kuntotesti mielelle ja ruumiille
Kari Partio kertoo, miten hänestä oli valaisevaa oivaltaa, että perille pääseminen ei ollutkaan pyhiinvaelluksessa tärkeintä vaan tärkeintä on itse matkan teko ja “tilan haltuun otto“. Syyskuinen camino.
http://www.mtv3.fi/helmi/kuudesaisti/artikkeli.shtml/530284?uusimmat_kuudesaisti=

Tuija Lehtosen vinkit, alkukesä 2003
Kirjankin kirjoittanut Tuija Lehtonen (Wetterstrand) on koonnut verkkoon vinkkejä caminostaan (30.5. – 28.6.2003).
Mukana muun muassa tietoa kulkuyhteyksistä:
http://koti.welho.com/twetters/santiago/finnish.html

Jumala tarvitsee uuden nimen (osoite ei toimi, 4.11.2012)
Tuuli Lehtinen lähti yksin liikkeelle St. Jean Pied de Portista Ranskan puolelta Pyreneitä. ”Matkalla korostui ja korostettiin, ettei ole yhtä tietä. On kaikkien oma tie. Ja matkaa jatkuu myös maailman äärestä.”
http://www.uta.fi/lehdet/aviisi/1001/1001santiago.html

Äidin ja tyttären toinen camino, heinäkuu 2003
Hellekesän 2003 matka St Jean Pied de Portista Burgosiin sujuu ensimmäisen caminon tuomalla hyvällä rutiinilla: ”Meillä oli hyvät suojat aurinkoa vastaan. Lierihatut ja huivit suojasivat paahteelta. Lähteillä kastelimme huivit märiksi. Helteessä auttoi se, että lähdimme kävelemään jo viideltä. Ehdimme yleensä melko pitkälle ennen puoltapäivää.” Kuvakertomus ensimmäisestä linkistä, toisesta linkistä löytyy päiväkirjamuistiinpanoja.
http://koti.mbnet.fi/edith/santiago4.htm
http://koti.mbnet.fi/edith/camino_03.html

Cebreirolta Santiagoon kesäkuussa 2005
Reikisivujen kirjoittaja merkitsee Melidessä muistiin tämän havainnon: ”Refugio on suuri mutta rauhallinen, saimme oman kerrossängyn, tunnen miten henkinen ja fyysinen kestävyys kasvavat rinta rinnan kun matka etenee.”
http://www.reikisivut.com/caminosantiago.html

Kesäkuussa 2006 Astorgasta liikkeelle (lisätty 13.11.2014)
”Koko reissun ajan kaikki ohimenijät toivottelivat toisilleen ”Buen camino!” ja kaupunkiin tulon huomasi siitä, ettei kukaan enää vastannutkaan toivotukseen.” Juttiska ja matkakumppani vaelsivat Astorgasta Santiago de Compostelaan 18. – 30.6.2006.
https://juttiska.wordpress.com/2008/05/06/camino-de-santiago-2006/

Tähtien näyttämä tie: Camino de las Estrellas (osoite päivitetty 13.8.2011)
Vuoden 2007 peregrina Nina Lipsanen kuvailee lempeän ironisesti: ”Otsalamput syttyvät ennen kello viittä aamulla, ja opaskirjojen etapit muuttuvat mantroiksi, joita jalat rummuttavat talloessaan Iberian niemimaan maaperää.”
http://www.mondo.fi/espanja/tahtien-nayttama-tie-camino-de-las-estrellas

Rauhallisesti Leonista Santiagoon (osoite päivitetty 1.11.2012)
Lauri Frosti ja Jari Papinoja kertovat tehneensä rauhallisen 300 kilometriä pitkän pyhiinvaelluskävelyn Espanjan Leonista Santiago de Compostelaan. Paljon valokuvia, mukana käytännöllisiä vinkkejä.
http://www.mtv3.fi/matkailu/ulkomaat/artikkeli.shtml/71787/pyhiinvaellus-santiago-de-compostelaan

Pohdintaa caminolla Pamplonasta Santiagoon keväällä 2009
Tutkija, kirjailija, permakulttuurin tuntija Marketta Horn vaelsi mukana Euroopan suurimmassa kansanliikkeessä Pampolonasta Santiagoon keväällä 2009. Maailmanmatkaaja toteaa: ”Olen hyvin iloinen, että saan lähteä reppuineni minne huvittaa”.
http://dissidentti.org/jaakobinpolullaPaivakirjaa.html

Juha Kalaojan päiväkirja Santiagon tie 2009
Pamplonasta Logroñoon, mutta matka ei pääty, se on vain kesken.
Mukana tietoa valmistautumisesta ja tarkka varustelista:
http://santiagontie.wordpress.com/2009/07/29/santiagon-tie-16-8-13-9-2009/

Pappilan mummon matkassa, syys-lokakuu 2009 
Pappilan mummon blogissa vaelletaan Rochesvallesista Santiagoon 2009 syyskuun lopulta lokakuun lopulle. Kannattaa lukea myös merkinnät päiviltä 22.9.2009 (matkatavaralista caminolle) ja 30.10.2009 (pohdintoja), tässä esimerkki: ”Had-huivi oli käytännöllinen: siitä saa kaulaliinan, pipon, huivin, se toimii käsipyyhkeenä, kuivuu nopeasti jne.”
Pappilan mummo on osallistunut myös Pyhät polut -vaellukselle.
http://pappilan.mummo.vuodatus.net/

Apostolin kyydillä (päivitetty 4.11.2012)
Kuvia Youtubessa, varustelistoja, linkkejä! Perusteellisen blogin luetuimpia kohtia ovat ”kantakalvon kiputila eli plantaarifaskioosi”, ”romaaninen tyyli” ja ”kävelemällä 15 vuotta nuoremmaksi”. Janne valmistautuu maaliskuussa 2010 neljännelle caminolleen ja pohtii: ”Ehdoton varuste caminolla on rulla pakastepusseja. Iltaisin olen usein valmistanut seuraavan päivän eväsleivät ja pakannut pikku muovipusseihin”. Elokuussa 2012 kokenut kävelijä lähtee caminolle testaamaan toimivatko Merrel Trail Glove -ohutpohjakengät.
http://kavelija.blogspot.fi/2011/06/camino-de-santiago.html

Turhantallaajat kulkivat kaksin Jaakon tiellä keväällä 2010
Turhantallaajat Helsingistä lähtivät liikkeelle maaliskuussa 2010 Ranskan puolelta: ”Pari nyppylaa oli tanaankin tiedossa. Nousu- ja laskumetreja kertyi muutaman Kiilopaan verran, mutta hitaasti hyva tulee. Sen alkaa vahitellen oppia taalla.”
http://turhantallaajat.blogspot.fi/2010/03/lahtokuopat-haamottaa-kaikki-se-mihin.html

Sirpan vaellus heinäkuussa 2010
”Jokaiseen Albergueen, majataloon, tultaessa päivän kävelyosuuden jälkeen on jännittävä odottaa, millainen paikka tällä kertaa on”. Sirpan camino alkaa Logronosta ja blogi tästä:
http://sirpae.wordpress.com/sirpan-vaellus/matkakuumetta/

Kohti Compostelaa huhti-toukokuussa 2011
Merja ja Tauno vaeltavat huhti- ja toukokuussa 2011. ”Ne jotka ovat täällä toistamiseen, sanovat, etta reitti on kaupallistunut. Jos on käynyt suomalaisessa hiihtokeskuksessa, ei kaupallisuutta täällä huomaa. Palveluja toki on, myos yksityisiä albergueita ja kaikkialla nettiyhteys”:
http://kohticompostelaa.blogspot.fi/2011/01/kolme-kuukautta-lahtoon.html

St Jean Pied de Port – Santiago de Compostela, huhti-toukokuu 2011 (linkki lisätty 2/2013)
Caminoblogi alkaa jo harjoituskävelyistä ja pakkauksesta: ”Olisikin helppoa jos mukaan tarvitsisi pakata ainoastaan yhden kelin varusteet, mutta edessä saattaa olla vuorilla räntää, jopa lumikelejä, mesetalla kuumaa keliä ja auringon paahdetta sekä rannikolla vesisadetta ja tuulta.”
http://askelten.blogspot.fi/2011/03/reitille-tahtoisin.html

Lokakuussa 2012 liikkeelle Leonista
Kaarina lähti lokakuun alussa 2012 Leonista kohti Santiagoon. Tarkka varustelista on koottu omalle sivulleen ja mikä parasta, bloggaaja käy tuoreeltaan reissun jälkeen läpi jokaisen varusteen hyvät ja huonot puolet. Listassa on hyviä huomioita ja monta miettimisen arvoista asiaa:
http://vaellusmietteet.blogspot.fi/

Minnan kengissä Santiago de Compostelaan joulukuussa 2012
Minna kertoo ”Tavoitteenani on olla 23.12.2012 Santiago de Compostelan kaupungissa Luoteis-Espanjassa kohtalaisissa ruumiin ja sielun voimissa 750 kilometrin kävelyretken jälkeen. Samalla pyydän muita mukaan matkaan keräämällä joululahjapottia Ateenassa Lähi-Idän pakolaisia auttavalle Helping Hands -järjestölle.”
http://minnankengissa.blogspot.fi/

Seija caminolla kesäkuussa 2013
Seija Paasi lähti matkaan Pyrenneiden yli kesäkuussa 2013. ”Saavutin täydellisen flown muutaman kerran, olin täysin sisällä kävelyssä, millään muulla ei ollut mitään väliä, pääni oli tyhjä kaikesta. Maailman tärkeimmät asiat olivat tie, paimensauvani, rinkka, kävely ja luonto.” Uutisjuttu sivulla:
http://www.hel.fi/hki/sote/fi/Uutiset/Vaeltamassa+Pohjois-Espanjassa

Siskon kanssa Santiagoon, syys-lokakuussa 2013
Tasamaan tallaajat lähtivät matkaan Pamplonasta. Kuinka käteviä ovat Partiokaupan saippualiuskat? Mitä tapahtuu Lidlistä ostettu rinkalle? Osaako kukaan muu sauvakävellä? Syyskuun loppupuolella 2013 caminolla on paikoin yli 30 asteen helle. Lähde mukaan hauskasti muistiinmerkitylle caminolle syksyllä 2013.
http://siskonkanssasantiagoon.blogspot.fi/

Topi caminolla huhti-toukokuussa 2014
Karhunkierrostreenin jälkeen Topi lähtee caminolle St Jean Pied de Portista. Miehellä on mukanaan 166 grammaa painava kivi, jonka hän on päättänyt jättää rautaristin (Cruz de Ferro) juurelle. ”Ristin juurelle heittämisen jälkeen saan vaeltaa loput 250 km keventynein taakoin.”
http://topihalonen.blogspot.fi/2014/04/valmistautuminen-pyhiinvaellukseen.html

Pappilan mummo caminolla 2014 (CAMINOLLA HUHTI-TOUKOKUUSSA 2016!)
Ahkera bloggaaja, kokenut camino-vaeltaja Pappilan mummo caminolla keväällä 2014. Mukavassa blogissa voi seurata varusteiden hankkimisen lisäksi ajatusten siirtymistä pyhiinvaellusreitille. Kuten sanotaan, camino alkaa silloin, kun päätät lähteä. ¡Buen camino, mi amiga!
http://pappilanelamaa.blogspot.fi/2014/03/caminolle-santiago-de-compostelaan.html

Matkalla ilman paluulippuja syksyllä 2014
Mairit ja Risto lähtevät matkaan syyskuun ensimmäisenä päivänä 2014. Mairit on mukana Facebookin Pyhiinvaellus-ryhmässä, mistä matkalla saadaankin välillä hyviä vinkkejä. Lokakuussa alkaa olla jo kylmä ja sateista. Kun vaeltajat pääsevät Santiagoon, ”perillä itketti ja nauratti yhtä aikaa”.
http://mairitristo.blogspot.fi/2014/08/camino-kutsuu.html

Yksin caminolla syksyllä 2014
Monet miettivät, voiko caminon kävellä yksin. Rohkaiskoon heitä Kati, joka kertoo blogissaan: ”Kävellyt olen pääosin yksin muutamaa lyhyttä hetkeä lukuunottamatta, myöskin muun osan ajasta olen viettänyt suurimmaksi osaksi yksikseni. Toki ihmisiä ympärilläni on miltei koko ajan ja yksinäiseksi en ole tuntenut oloani hetkeäkään”. Blogissa on myös kauniita syksyisiä kuvia.
http://kattinkontit.blogspot.fi/2014/09/matka-santiago-de-compostelaan.html

Roncesvallesista matkaan (lisätty 14.11.2015)
Heli kertoo, että hän harjoitteli kävelyä 1 000 km ennen lähtöä. ”Kengät ja jalat oli koulutettava sopimaan hyvin yhteen ennen matkaa.” Camino alkaa Roncesvallesista syyskuussa 2014. Tarina on julkaistu jälkikäteen blogin osina:
http://www.sampolehti.fi/santiago-de-compostela-ranskalaisen-tien-pyhiinvaellus-1/

St Jean Pied Portista Santigon kaupunkiin keväällä 2015 (lisätty 21.11.2015)
”Matkantekoa yli 800 km rinkka selässä 26 päivän ajan. Päivämatkat sängyn ja wc:n etäisyydestä viiteenkymmeneen kilometriin. Sama matka kuin Kuusamosta Helsinkiin.” Esan matka alkaa huhtikuun toisella viikolla ja päättyy juuri vapun jälkeen toukokuussa:
http://caminoni.blogspot.fi/2014/12/miksi-caminolle.html

CampaCamino vaeltaa huhtikuussa 2016
CampaCaminon blogissa kerrotaan ”En muista enää milloin ensimmäisen kerran kuulin Camino de Santiagosta, pyhiinvaellusreitistä pohjoisessa Espanjassa. En muista sitäkään, koska aloin haaveilla sen kävelemisestä, siitä on ainakin 10 vuotta.” Haaveesta kävellä Camino de Santiago äärestä laitaan, harjoituksista, säätiloista, tunnelmista jne voit lukea blogista sivulla:
http://campacamino.blogspot.fi

Tasapainossa-vaellus syksyllä 2016
Leonista matkaan syyskuun 16. päivä. Paljon valokuvia ja mainioita havaintoja, kuten:
– Unohdetaan suorittaminen, ihan kaikesta. Suorittamalla jää paljon kivaa näkemättä
– Rakkoihin kannattaa laittaa rakkolaastari ajoissa
– Nätillä ilmalla on mukavampi kävellä, kuin sateisella ja tuulisella
– Voisin ryhtyä majatalon pitäjäksi
http://tasapainossa4.blogspot.fi/search?updated-max=2016-09-16T22:59:00%2B03:00&max-results=4&start=16&by-date=false


 

Kalle Elonheimolta voi tilata Jaakontien passin
Kalle Elonheimo pitää palvelua, josta voi tilata pyhiinvaeltajan passin (credencial del peregrino). Sivulla myös muutamia perusohjeita vaeltajille tähän tapaan: ”Kenkien on oltava tukevat ja hyvin sisäänkävellyt. Lenkkikenkiä en suosittele, ainakaan ainoiksi, sillä ne eivät koleikoissa tue riittävästi nilkkoja. Kannattaa siis hyvissä ajoin sijoittaa hyviin vaelluskenkiin ja ryhtyä niillä kävelemään. Toisina jalkineina voivat olla vaikkapa vaellussandaalit.”
http://www.kotikone.fi/~g609939/camino/

Advertisement

4 thoughts on “Camino de Santiago -matkakertomuksia

  1. Kiva kun linkitit minut. Sain siitä kipinän päivittää tuon varustelistan; se on nyt siis ajantasalla, eli kerroin, mitkä tavarat oli tarpeellisia ja mitkä turhia kannettavia.

  2. täältähän löytyi caminolistat. Ihmettelinkin, että jotakin uupui sun caminoista. Ainakin nuo äidin kanssa tehdyt kesäiset caminot. Olen taas paremmin kartalla.

  3. Päivitysilmoitus: Pyhän Jaakobin jalanjäljissä | Maailmankansi

  4. Onpa paljon luettavaa! Kiitos, että minunkin blogini on linkitetty tänne.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s