Santiago de Compostela


Pyhiinvaeltajan passissa 31 leimaa, siinä se nyt on. Ledigosin sairastelupäivästä ei ottanut uutta leimaa ja yhden hostelliyöpymisen leiman unohdin kokonaan. 

Kaikkiaan siis 32 päivää caminolla. Viimeisen leiman sain tänään Pyhiinvaeltajien toimistosta, jossa ystävällinen virkailija palveli läpimärkiä tulijoita espanjaksi ja englanniksi. Kaikille riitti ystävällinen kannustus ja kehu. Tänne saapuu tällä hetkellä noin 170 vaeltajaa päivässä eri reiteiltä ja eripituisilta caminolta. 

Muutama sana varusteista:

– Lundhagsin vaelluskengät olisi kannattanut pohjata ennen vaellusta. Nykyisetkään pohjat eivät ole alkuperäiset, ja ne kuluivat lähes loppuun matkan aikana. 

– Merinovillasilkkiä minulla oli kaksi kokonaisuutta eli lyhythihaiset ja -lahkeiset sekä pitkähihaiset ja -lahkeiset. Nyt meni niin, että päivällä olin pitkiksissä ja illaksi vaihdoin lyhyet. Olisivat voineet säät olla toisenlaisiakin. 

– Kävellessä pääliimmäisenä kerroksena Haglöfsin kevyt L.I.M. Goretex -takki housuineen. Pitää vettä noin neljä tuntia. 

– Marmotin kolmenvuodenajan makuupussi oli lämpimämpi – ja painavampi – kuin kellään muulla vaeltajalla. Välillä se oli kuuma, ja nukuin makuupussin sisälakanan kanssa majapaikan tarjoaman huovan alla. Galician alueen kunnallisissa paikoissa ei tarjota huopia. 

– Saamani kävelysauvan jätin O Cebreiron albergueen seuraavaa käyttäjää varten.

– Mieli pysyi hyvänä. Hienoja ihmisiä, paljon kokemuksia. Selitin juuri, että en ole täällä siksi, että kaikki tapahtuisi samalla tavalla kuin kotona Suomessa, vaan olen oppimassa ja kokemassa. Ja sitten keskustelukumppani laittoi leivän ylösalaisin lautaselle – ja minun oli vaikea olla sanomatta asiasta. 

– Jokaisella on caminonsa ja jokainen camino on erilainen. 

Ai niin. Vielä tämä:

Kun saavuin vanhaan kaupunkiin, hieman vapiseva vanha herra sateenvarjonsa alta pysäytti minut ja sanoi englanniksi:

–  ”The rain in Spain stays mainly in the plain.”

Musikaalin tuntija! My Fair Lady -sitaatti! Vastasin hänelle:

– Buenas tardes, profesor Henry Higgins.

6 thoughts on “Santiago de Compostela

  1. Hienoa Jaana! Upea matka, onneksi olkoon selviytymisestä! Ja tänään juuri Suomikin sai uuden presidentin.

  2. Kiitos vaelluskertomuksista. Oli mielenkiintoista seurata matkaasi. Kiitos hyvistä vinkeistä.
    Vaellusjalka alkaa vipattaa!

    • Kiitos seurasta! Nyt kun otin todistuksen matkasta, sain kirkossa kuulla luettavan, miten ”suomalainen vaeltaja on saapunut…”

    • Kyllä! Katselen juuri hostellissa Almodovarin ”Särkyneet syleilyt” -leffaa ja koetan olla murustelematta suklaakeksejä ympäriinsä.

Jätä kommentti